WASHINGTON - Voor Paul Wolfowitz, president van de Wereldbank, breken dinsdag spannende uren aan. Hij krijgt de gelegenheid zich voor het bestuur van de bank te verantwoorden voor de misstap die hij kort na zijn aantreden twee jaar geleden heeft begaan. Vermoedelijk wordt deze week duidelijk of hij kan aanblijven.

Wolfowitz is al een maand het middelpunt van een schandaal dat niet alleen hem maar ook de Wereldbank in grote verlegenheid heeft gebracht. Buiten medeweten van het bestuur regelde hij een forse salarisverhoging voor zijn vriendin, die indertijd bij de bank werkte. Een speciale commissie die de zaak onderzocht brengt dinsdag verslag uit aan het bestuur.

Belangenverstrengeling

Het draait dinsdag in feite maar om één vraag: kan Wolfowitz aanblijven als bankpresident? Volgens uitgelekte berichten kwam de commissie eerder tot de voorlopige slotsom dat sprake is geweest van belangenverstrengeling. Tot vrijdag kreeg Wolfowitz van de commissie de gelegenheid zijn visie op de zaak te geven. Als hij wil kan hij dinsdag het bestuur te woord staan.

De Wereldbank is een internationale organisatie, waarin landen het voor het zeggen hebben. Vooral onder de Europese leden van de bank gaan stemmen op dat Wolfowitz niet langer kan aanblijven. Duitsland zou ernaar streven dat er voor vrijdag een besluit valt. Dan vindt er in Potsdam een G8-bijeenkomst plaats, waar ook Wolfowitz wordt verwacht.

Deal

Wolfowitz wordt gesteund door de Verenigde Staten, het land waar hij vandaan komt en dat bovendien volgens traditie de president van de Wereldbank mag aanwijzen. De afgelopen dagen deden berichten de ronde dat er een deal in de maak zou zijn, waarbij Wolfowitz het veld ruimt en de Amerikanen in ruil daarvoor wederom een opvolger naar voren mogen schuiven, maar wel een die internationaal meer aanzien heeft.

Wolfowitz was internationaal niet onomstreden toen hij in 2005 door de Amerikaanse president Bush naar voren werd geschoven voor de functie van president van de Wereldbank. Als onderminister van Defensie stond hij vooral bekend als de architect van het Amerikaanse militaire optreden in Irak. Bovendien zou hij weinig ervaring hebben gehad met ontwikkelingssamenwerking.

Blair

Maandag werd in een opiniestuk in de Britse zakenkrant Financial Times de Britse premier Tony Blair genoemd als geschikte opvolger van Wolfowitz. Volgens de auteur van het stuk is Blair, die volgende maand zijn premierschap opgeeft, veel geschikter voor de functie, vooral omdat hij zich heeft sterk gemaakt voor hulp aan Afrika.