AMSTERDAM - Het inkomen van Marokkaanse mannen tussen de 25 en 29 jaar was in 2003 gemiddeld 42 procent lager dan dat van autochtone mannen in deze leeftijdsgroep.

Turkse mannen hadden een inkomensachterstand van 34 procent. Bij Antilliaanse, Arubaanse en Surinaamse mannen was het verschil minder groot. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Marokkaanse mannen tussen de 25 en 59 jaar verdienden in 2003 gemiddeld ruim twintigduizend euro bruto per jaar. Autochtone mannen verdienden bijna veertigduizend euro op jaarbasis.

Opleiding

Het CBS wijt het inkomensverschil aan een lagere opleiding van Marokkanen. Turkse en Marokkaanse mannen zijn gemiddeld het laagst opgeleid. Meer dan de helft heeft alleen basisonderwijs of een diploma op vmbo-niveau.

Bij Turkse mannen is een lage opleiding volgens het CBS verantwoordelijk voor een derde van de inkomensachterstand. Bij Marokkanen is dat een vierde. De rest van het inkomensverschil wordt veroorzaakt door het aantal uren dat iemand werkt of de samenstelling van het huishouden.