AMSTERDAM - De omzet van het energiebedrijf Nuon is in de eerste drie maanden van dit jaar met 4 procent gedaald door het relatief warme weer in deze periode. Klanten gebruikten daardoor aanzienlijk minder gas. De gasomzet daalde met 21 procent tot 721 miljoen euro.

De totale omzet kwam uit op ruim 1,7 miljard euro tegen 1,8 miljard euro in het eerste kwartaal vorig jaar, zo meldde Nuon maandag.

Het was het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de omzet afnam. Ook in het vierde kwartaal daalden de inkomsten door het zachte winterweer. Toen was er echter sprake van een beperkte daling van 1 procent.

Concurrentie

Nuon moest echter in het afgelopen kwartaal in Nederland ook een afname van het aantal klanten slikken, terwijl er in het vierde kwartaal nog sprake was van groei. Volgens financieel directeur Doede Vierstra verlieten "enkele duizenden klanten" zijn bedrijf. "Het gaat om een lichte daling, maar de concurrentie blijft toenemen."

De winst van Nuon had niet te lijden onder het omzetverlies. De nettowinst van het bedrijf steeg met 55 procent tot 318 miljoen euro. Volgens Vierstra hebben alle bedrijfsonderdelen goed gedraaid. Nuon profiteerde echter het meest bij de productie van elektriciteit en van een hogere bezettingsgraad, verklaarde de financieel directeur.

Prijsverlaging

Nuon wist daarnaast de kosten onder controle te houden door minder personeel in te huren. Het bedrijf opereert nu efficiënter, stelde Vierstra tevreden vast. Nuon verwacht nog steeds de beloofde prijsverlaging voor gas van 7 tot 10 procent door te kunnen voeren. Over elektriciteit wordt de komende weken een besluit genomen, zei de financieel topman.

Fusie

Nuon had verder geen nieuws te melden over de fusie die het nastreeft met Essent. Beide bedrijven wachten nog op toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa heeft nog geen voorwaarden gesteld voor een doorgang van de fusie, aldus financieel directeur Vierstra. Nuon houdt er rekening mee dat het mededingingsonderzoek langer kan duren.