HILVERSUM - Een consortium waarin onder meer de investeringsmaatschappij Cyrte Investments van John de Mol en het Italiaanse Mediaset van oud-premier Silvio Berlusconi deelnemen, koopt het televisieproductiebedrijf Endemol voor ten minste 3,4 miljard euro.

Bekijk video

Het consortium betaalt 2,63 miljard euro voor het belang van 75 procent dat in eigendom is van het Spaanse moederbedrijf Telefónica. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Op de overige 25 procent van de aandelen, die op de beurs genoteerd staan, wordt binnenkort een afzonderlijk bod gedaan van ten minste 25 euro per aandeel, zo meldde het consortium in een toelichting. Dat komt neer op een bedrag van minimaal 800 miljoen euro.

Koers

De koers van het aandeel Endemol schoot aanvankelijk ruim drie procent omhoog op het overnamenieuws. Al snel zakte de koers weer terug en kwam de prijs van het aandeel iets onder het bod te staan, op 24,75 euro (plus 0,4 procent).

Telefónica kocht Endemol in 2000 voor 5,5 miljard euro van De Mol en Joop van den Ende. In 2005 bracht Telefónica een kwart van Endemol weer naar de beurs van Amsterdam. De onderneming stond sinds begin maart van dit jaar in de etalage.

De aandelenkoers van Endemol is sinds de gedeeltelijke beursgang in november 2005 meer dan verdubbeld tot meer dan 24 euro nu. Op basis van deze koers is het bedrijf in totaal ongeveer 3,2 miljard euro waard.