FRANKFURT - Bank of America sluit een hoger bod dan de met ABN Amro overeengekomen 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) op LaSalle uit.

Dat heeft topman Kenneth Lewis van de Amerikaanse bank dit weekend gezegd tegen de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

"We hebben een akkoord waarin ABN Amro ons heeft verzekerd dat we LaSalle kunnen overnemen zonder goedkeuring van de aandeelhouders", aldus Lewis.

De voorgenomen verkoop werd onlangs door de Ondernemingskamer geblokkeerd omdat deze niet aan de aandeelhouders was voorgelegd.

Inmiddels is de Nederlandse bank tegen de uitspraak in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Dochterbedrijf

De verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf van ABN Amro maakt onderdeel uit van de voorgenomen overname van de Nederlandse bank door het Britse Barclays.

Het bankentrio Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis staat de fusie vooralsnog in de weg. De bankengroep wil een bod doen van 24,5 miljard dollar (18 miljard euro) op LaSalle, op voorwaarde dat ze ABN Amro in zijn geheel mogen overnemen.

ABN Amro wil echter met Barclays in zee.

La Salle

"Als LaSalle aan een andere partij zou worden verkocht, bijvoorbeeld aan RBS, lopen wij miljarden dollars mis die we in de VS kunnen verdienen met de overname en integratie van LaSalle met onze bank", aldus Lewis.

Volgens de topman is het ook niet denkbeeldig dat Bank of America een Europese zakenbank koopt. "Alleen liggen de prijzen momenteel erg hoog."

RBS

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde zaterdag op basis van bronnen dat er contact is geweest tussen Bank of America en RBS.

De Amerikaanse bank zou daarbij een voorstel van RBS om LaSalle gezamenlijk op te delen, hebben verworpen.

Bank of America is al naar de Amerikaanse rechter gestapt om te voorkomen dat ABN Amro LaSalle aan een andere partij verkoopt. Ook eist het bankconcern een schadevergoeding.