AMSTERDAM - Het leger moet opnieuw fors bezuinigen. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) heeft een strijd over de begroting verloren van minister van Financiën Wouter Bos (PvdA), schrijft De Telegraaf zondag.

Defensie zou onder meer denken aan het schrappen van een squadron F16's (18), uitstel van het kopen van Tomahawk-raketten, het verkopen van pantserhouwitzers, kanonnen actief in Uruzgan.

Ook zouden de tankbataljons in Havelte en Oirschot Leopardtanks moeten inleveren en worden investeringen in het leger uitgesteld.

De krant baseert zich op een ambtelijke notitie van Defensie, gedateerd twee weken geleden. Defensie benadrukt dat de notitie slechts het karakter van een ruwe inventarisatie heeft.

Van Middelkoop neemt dinsdag een definitieve beslissing. Woensdag bespreekt het kabinet de maatregelen met de Tweede Kamer.

VVD

VVD-Tweede Kamerlid Arend Jan Boekesteijn wil Van Middelkoop dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer aan de tand voelen over zijn voornemens.

Boekesteijn vindt het "een kwalijke zaak dat onder het mom van een herschikking de operationele gevechtskracht van de krijgsmacht verminderd wordt."

Volgens hem komt er van het extra geld dat Defensie in het regeerakkoord is toegezegd niets terecht, omdat de Nederlandse missie in Uruzgan veel duurder uitvalt dan voorzien. Hij spreekt van een sigaar uit eigen doos.

Boekesteijn vindt dat het kabinet de politiek gevoelige discussie over een eventuele verlenging van de Uruzgan-missie niet mag vervuilen door eerst te bezuinigen op defensiematerieel.