AMSTERDAM - Het aantal mensen dat zich als werkloos heeft aangemeld is in januari extreem gestegen. De Centra voor Werk en Inkomen hebben in januari 29.000 personen als werkloos ingeschreven. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met december, toen 16.000 nieuwe gevallen werden geregistreerd. Het is ook veel meer dan de maanden daarvoor, toen zich nog 12.000 tot .000 nieuwe werklozen kwamen melden.

Dat heeft voorzitter R. de Groot van de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof. Volgens De Groot gaat het om een stijging zoals die in twintig jaar niet is voorgekomen. Hij is niet optimistisch over de werkgelegenheid in de komende tijd. De Groot wees op onderzoek onder middelgrote en kleine bedrijven, waar dit jaar ongeveer 25.000 tot 50.000 banen verdwijnen, terwijl ook grote ondernemingen hun personeelsbestand inkrimpen.

Het personeel van de CWI's werkt momenteel ook op zaterdag en in de avonduren om alle inschrijvingen te verwerken. De Groot heeft minister De Geus (Sociale Zaken) om extra geld en mankracht gevraagd.