AMSTERDAM - De Turkse islamitische beweging Milli Görüs gaat zelf onderzoeken of (oud-)bestuurders ooit hebben gehandeld in de zogeheten 'groene fondsen'.

"Als we erachter komen dat mensen binnen Milli Görüs aandelen hebben verkocht, zetten we ze op non-actief", aldus directeur Yusuf Altuntas vrijdag.

De organisatie ontkent iets met de illegale beleggingsfondsen te maken te hebben, waarbij honderden Nederlandse Turken voor miljoenen euro's zijn gedupeerd. "Geen enkel lid van het huidige bestuur is betrokken bij de aandelenzwendel", zegt Altuntas.

Westermoskee

Ook ontkent hij dat winst uit de fondsen ten goede zou komen aan de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes, die gebouw wordt in opdracht van een beleggingsmaatschappij van Milli Görüs.

Het tv-programma Netwerk meldde donderdagavond dat kwitanties die de gedupeerden voor hun inleg kregen, ondertekend zijn door enkele bestuursleden. Daaronder bevindt zich Oruc Ulucay, secretaris van het bestuur.

Herinneren

Hij kon zich er weinig van herinneren, zegt Altuntas. "Maar we gaan nog met de mensen om de tafel zitten en kijken of het klopt."

Ondanks de ophef over de illegale fondsen blijft de achterban de Turkse beweging trouw, aldus de directeur.

Milli Görüs heeft in heel Nederland 35.000 leden. Er zijn vijfhonderd bestuursleden verdeeld over zo'n 75 afdelingen.