BUNNIK - Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, is niet blij met de manier waarop het kabinet een extraatje van netto 250 euro per jaar aan mantelzorgers wil geven.

Mantelzorgers zijn vrijwilligers, bijvoorbeeld familieleden of vrienden, die ouderen of zieken verzorgen. De organisatie heeft vrijdag bekendgemaakt de zaak binnenkort met staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid te gaan bespreken.

Het vorige kabinet heeft besloten alle mantelzorgers een bedrag van 250 euro te geven voor hun vrijwilligerswerk als teken van waardering voor hun inzet. Het geld zou in november voor het eerst worden uitgekeerd.

Bureaucratisch

Volgens Mezzo blijken er nu hele bureaucratische regels te gelden bij de vraag wie wel en niet voor het extraatje in aanmerking komt. Het geld is bijvoorbeeld alleen bestemd voor mensen die vrijwillige zorg bieden aan ouderen en zieken die thuiswonen.

Als de hulpbehoeftigen in een verpleeghuis of verzorgingshuis verblijven, geldt de regeling niet, zegt Mezzo.

Mantelzorgers

Als de oudere of zieke uitsluitend wordt verzorgd door mantelzorgers, krijgen die ook niets, aldus Mezzo. Als een oudere alleen huishoudelijke zorg via thuiszorg krijgt, lopen zijn mantelzorgers het extraatje eveneens mis.

Mezzo vindt dat de regels simpeler moeten, en dat veel meer mantelzorgers recht op de vergoeding zouden moeten krijgen.