AMSTERDAM - De SP wil op korte termijn af van de verplichte openbare aanbesteding van het stads- en streekvervoer. SP-Kamerlid Emile Roemer dient een wetsvoorstel in van deze strekking, laat hij vrijdag weten.

Aanleiding is een uitspraak van het Europees Parlement, dat donderdag bepaalde dat steden en provincies hun ov niet hoeven uitbesteden.

De socialisten krijgen waarschijnlijk een Kamermeerderheid achter zich. Ook PvdA, PVV, GroenLinks en de SGP willen dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de vrijheid krijgen om af te zien van aanbesteding van het openbaar vervoer, bleek vorige maand tijdens een debat met staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie).

'Onbetrouwbaar'

Huizinga verzette zich toen tegen het afschaffen van de openbare aanbestedingen in de vier grote steden, omdat de Europese Unie die volgens haar verplichtte. Zij wilde daarom dat het ov in de grootste steden net als in de rest van Nederland openbaar wordt aanbesteed, zoals het vorige kabinet zich had voorgenomen. "Als we dit terugdraaien, levert het een beeld op van een onbetrouwbare overheid. Daar wil ik niet voor verantwoordelijk zijn."

"Nu die vlieger niet meer opgaat, is het tijd om de verplichte aanbesteding uit de wet te schrappen", stelt Roemer in een verwijzing naar de uitspraak van het Europees Parlement. De openbare aanbesteding van het stads- en streekvervoer, waardoor ook buitenlandse bedrijven kunnen meedingen naar de opdrachten, was gepland voor 2012.

Bestuderen

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) liet vrijdag weten dat eerst zij de consequenties van de uitspraak wil bestuderen voordat ze commentaar geeft. Wel heeft de aanbesteding in Nederland in veel gevallen geleid tot beter openbaar vervoer, voegde zij daaraan toe. Ook Huizinga bestudeert de uitspraak, zei vicepremier Wouter Bos (PvdA) tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.