DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën overweegt een marktmeester aan te stellen, zodra de overnamestrijd rond ABN Amro is afgelopen. Bos zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij nu "geneigd is te denken dat er lacunes zijn" bij de spelregels rondom de overname van een dergelijke grote financiële dienstverlener.

"Maar je moet geen spelregels wijzigen tijdens de wedstrijd", aldus de minister. Bovendien stelde hij "vol vertrouwen" te zijn dat het proces rond ABN Amro op ordentelijke manier wordt opgelost. Net als eerder deze week zei hij dat er snel duidelijkheid moet komen over de plannen van overnamekandidaten, zodat de aandeelhouders een goede keuze kunnen maken.

Verklaring

Het is aan Bos als minister van Financiën om een verklaring van geen bezwaar af te geven als een bank in andere handen komt. Maar om zo'n verklaring moet wel eerst gevraagd worden bij De Nederlandsche Bank en dat is nog niet gebeurd.

De Nederlandsche Bank let er als toezichthouder vooral op of de banken financieel solide genoeg zijn om aan de verplichtingen tegenover hun klanten te voldoen. Werkgelegenheid is geen afweging bij het wel of niet verstrekken van een verklaring van geen bezwaar, maar Bos stelt dit wel aan de orde in de gesprekken die hij voert met de betrokken banken.

Plannen

Bos dringt er bij de banken ook op aan dat ze snel duidelijkheid geven over hun plannen. Hij noemde het "vooruitgang" dat het consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis heeft bekendgemaakt op 27 mei die duidelijkheid te willen bieden, maar Bos weet nog niet hoe ver ze daarin zullen gaan.