AMSTERDAM - Bijna een op de vijf starters op de woningmarkt die een huis willen kopen in de Randstad, wordt een hypotheek geweigerd. De aangescherpte Gedragscode Hypothecaire Financieringen van begin dit jaar zou hiervoor de belangrijkste reden zijn.

Dat zeggen de drie grootste financiële adviesorganisaties in het AD van vrijdag.

De Hypotheker, Hypotheek Shop en Huis en Hypotheek vinden dat de nieuwe regeling te veel starters dupeert, meldt het AD. Het probleem zou vooral spelen in Utrecht en Amsterdam, waar een groot tekort is aan betaalbare woningen. Daardoor komen starters bijna onvermijdelijk in een hogere prijsklasse terecht.

Carrièreperspectieven

"Je hebt altijd te maken met mensen die je tegen zichzelf in bescherming moet nemen. Ongeveer twintig procent van de starters heeft echter prima carrièreperspectieven en krijgt nu geheel ten onrechte geen hypotheek", zegt manager marketing van Huis en Hypotheek Robbert Prins in de krant.

Volgens de adviesorganisaties wordt slechts bij hoge uitzondering afgeweken van de norm: een maximale lening van 4,5 keer het bruto jaarinkomen. "Gevolg is dat veel starters onmogelijk een huis vinden in steden waaraan zij door hun werk zijn gebonden", stelt directeur van De Hypotheker Bas Millenaar in het AD.