HILVERSUM - Bestuursleden van Milli Görüs vervulden een spilfunctie in een beleggingsschandaal rond zogenoemde 'groene fondsen'. Honderden Nederlandse Turken zijn voor miljoenen euro's gedupeerd door te beleggen in illegale fondsen.

Diverse bestuursleden van de islamitische stichting waren zelf actief betrokken bij het innen van het beleggingsgeld, zo blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma Netwerk.

Uit het Netwerk-onderzoek blijkt dat huidige en oud-bestuurders van Milli Görüs zelf het geld inden voor de groene beleggingsfondsen. Zij deden dat onder hun eigen achterban in verschillende moskeeën van de Milli Görüs-beweging.

Netwerk sprak met diverse gedupeerden van wie de kwitanties ondertekend zijn door ondermeer Uzeyir Kabaktepe, voorman van Milli Görüs. Ook de bestuursleden Hasan Aktas, Hayreddin Dagasan en Oruc Ulucay, ondertekenden kwitanties voor de inleg in de 'groene fondsen'. Tot nog toe ontkenden de bestuursleden hun betrokkenheid.

Onderzoek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) concludeerde onlangs nog dat er geen bewijzen waren voor de betrokkenheid van Milli Görüs bij de illegale handel in effecten. Ook het OM liet weten dat 'er geen directe link naar de Milli Görüs-beweging is gebleken'. Op basis van de Netwerk-uitzending wil een Kamermeerderheid nu dat er aanvullend strafrechtelijk onderzoek komt. PvdA, CDA en SP willen duidelijkheid over de rol van de bestuurders bij de 'groene fondsen'.

Vanwege de betrokkenheid van de Milli Görüs-beweging bij het beleggingsschandaal, pleit PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen daarnaast ook voor intrekking van de bouwvergunning voor de omstreden Westermoskee die ook onderdeel uitmaakt van de stichting.