AMSTERDAM - De vakbonden FNV Kiem, CNV Media en De Unie zeggen verbijsterd te zijn over het loonbod dat de werkgevers in de grafimediasector hebben gedaan. Er zijn twee ronden van onderhandelingen geweest en de werkgevers willen niet verder gaan dan een structurele loonsverhoging van 0,17 procent op jaarbasis, zo hebben de drie bonden zaterdag laten weten.

Ze beschuldigen de grafische werkgevers van woordbreuk, omdat ze zich niet houden aan het centraal akkoord tussen werkgevers en werknemers. Daarin is een loonstijging voor dit jaar afgesproken van 2,5 procent.

De drie bonden zeggen dat ze met veel moeite hun leden ertoe hebben gekrgen dat ze hun looneis hebben verlaagd van 4,5 tot 2,5 procent. FNV, CNV en De Unie vragen de werkgeversorganisatie de afspraken na te komen. Ze hebben hun bezorgdheid overgebracht aan het kabinet en de informateurs. In een brief aan hun leden zeggen de bonden dat de opstellng van de werkgevers tot conflicten kan leiden als die niet snel van mening veranderen.