NEW YORK - Op de modeweek van New York, die vrijdag is begonnen, is de minirok weer in alle glorie te zien. Er bestaat een theorie dat de aandelenkoersen stijgen naarmate de rokken korter worden. Volgens diezelfde theorie dalen de aandelenkoersen naarmate de rokzoom lager komt te vallen.

Of die theorie, ontwikkeld in de jaren twintig en dertig, ook nu opgeld doet, is maar de vraag. In elke andere periode zou de modetrend gespreksonderwerp zijn op Wall Street, maar nu is de herfstcollectie die in New York wordt getoond het laatste dat ter sprake komt, zo meldde een beurshandelaar op de website van de Amerikaanse tv-zender CNN.

Zorgen over Irak

De beleggers maken zich nu meer zorgen over Irak en Noord-Korea dan over ontwikkelingen op modegebied, aldus de handelaar. Tegenstanders van de theorie zeggen dat die vermoedelijk is ontwikkeld om de beurshandelaren, voornamelijk mannen, het excuus te geven ook eens ergens anders naar te kijken dan alleen naar de beurskoersen.

Vertrouwen consument zoek

Die beurskoersen zijn de laatste tijd alleen maar aan het dalen. Dat komt onder meer doordat het vertrouwen van de consument in de economie zoek is. De consumenten geven dan ook minder uit. Dat ondervinden de kledingzaken en derhalve ook de kledingproducenten. De ontwerpers hebben die uitdaging aangegrepen en zich op de minirok gestort. Die is goedkoop te maken omdat er nu eenmaal minder stof voor nodig is, aldus een modeanalist.