AMSTELVEEN - KLM laat passagiers voortaan bij wijze van proef extra betalen voor een stoel bij de nooduitgang, die meer beenruimte biedt. Een reiziger die daar wil zitten, moet 50 euro meer betalen. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij donderdag laten weten.

Bekijk video

Ook andere stoelen in de economy class met extra beenruimte gaan meer kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een plek voor een tussenschot. "Aan boord van elke vlucht is een beperkt aantal stoelen beschikbaar", verklaarde de woordvoerder.

Passagiers kunnen bij het inchecken op internet zien hoeveel stoelen met meer beenruimte nog beschikbaar zijn. Iemand die incheckt betaalt 50 euro per vlucht. Voor een retourtje betalen zij 100 euro.

Inkomstenbron

De proef vindt plaats op vluchten naar Singapore, Manilla en Curaçao. Als reizigers bereid blijken te zijn om meer te betalen, wil KLM de heffing ook op andere vluchten invoeren. "Voor een extra stukje comfort moet je meer betalen", lichtte de woordvoerder toe. KLM ziet de "voorkeursstoelen" als een extra inkomstenbron.

In het najaar wil de luchtvaartmaatschappij passagiers bovendien in staat stellen tegen betaling extra bagage mee te laten nemen. KLM moet de details nog nader uitwerken.