TOKIO - Oudere Japanners krijgen minder geld te besteden doordat de regering heeft besloten de koppeling tussen de AOW-uitkering en de prijzen te herstellen. Aangezien de prijzen in Japan al enige tijd aan het dalen zijn, gaat de AOW-uitkering omlaag.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde zaterdag dat de verlaging 0,9 procent per maand bedraagt. De AOW-ers werden enkele jaren uit de wind gehouden, nadat de regering drie jaar geleden, toen de prijzen begonnen te dalen, had besloten de uitkering onafhankelijk te maken van de prijsontwikkeling. Hierdoor gingen de ouderen de laatste jaren er in koopkracht op vooruit.

De overheid heeft de ontkoppeling teruggedraaid om de financiering van de sociale zekerheid mogelijk te houden, aldus een overheidsambtenaar. Dit jaar trad er voor het eerst een tekort op. Gevreesd wordt dat dat tekort de komende tijd alleen maar groter zal worden.

Behalve de deflatie - de daling van de prijzen - zit Japan met het probleem van de vergrijzing. De werkende bevolking, die de AOW-premies moet opbrengen, wordt steeds kleiner. Bovendien zijn de salarissen in Japan achteruitgegaan, wat ook resulteerde in minder premie-inkomsten voor de overheid.