Een rechtbank heeft Enron toestemming gegeven werknemers die worden ontslagen, ieder een bedrag van 4500 dollar mee te geven

HOUSTON - Het Amerikaanse energieconcern Enron, dat zondag uitstel van betaling heeft aangevraagd, heeft van twee Amerikaanse banken een noodkrediet gekregen van 1,5 miljard dollar. Van dat bedrag is 250 miljoen dollar direct beschikbaar gesteld om op beperkte schaal door te kunnen draaien.

Bekijk video

De lening komt van de banken JP Morgan en Citigroup, die al forse leningen aan het concern hebben uitstaan. JP Morgan zit voor miljoen dollar in Enron en Citigroup voor ongeveer 800 miljoen.

Als garantie voor het noodkrediet dienen de eigendommen van Enron. Er komt opnieuw een bedrag van 250 miljoen dollar beschikbaar als het concern met plannen komt die de goedkeuring van de financiers kunnen wegdragen.

Een rechtbank in New York heeft de onderneming toestemming gegeven werknemers die worden ontslagen, ieder een bedrag van 4500 dollar mee te geven. Ongeveer 4000 personeelsleden in de Verenigde Staten zijn maandag op straat komen te staan. Eerder stuurde het concern 1100 medewerkers in Groot-Brittannië de laan uit.

Enron kan een reeks van rechtszaken tegemoet zien. Het bedrijf Dynegy, dat het concern aan de rand van de afgrond bracht door af te zien van overname van Enron, meent recht te hebben op een gaspijpleiding van Enron en is naar de rechter gestapt. Verder kunnen de werknemers met schadeclaims komen en zullen de aandeelhouders ook van zich laten horen.

Voor enkele bezittingen van het concern hebben zich al gegadigden gemeld. Standard Power & Light wil een paar activiteiten overnemen en ook het Franse Suez is geïnteresseerd. In de Franse krant Le Figaro verklaarde Suez-directeur Jean-Pierre Hansen evenwel niet overhaast te werk te willen gaan.

/ECONOMIEEnron werpt schaduw over Wall Street

/VIDEOBekijk ook de andere video's over dit onderwerp