AMSTERDAM - De horeca heeft vlak voor het begin van het hoogseizoen een tekort aan personeel van zeker 54 duizend mensen. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) spreekt donderdag in De Telegraaf van een groot probleem.

Het tekort aan personeel bedraagt ruim eenderde van de totale sector. Volgens Leo van Eeghen, voorzitter van de sector restaurants van KHN, is de spanning hoog opgelopen. "Alleen al de restaurants hebben twintigduizend vacatures. Dat is schrikbarend veel."

Werkdruk

Ook het personeelstekort in cafés zou ernstig oplopen, waardoor klanten lang zullen moeten wachten op hun drankje. Personeel zou op zijn tenen moeten lopen, doordat de werkdruk is opgevoerd.

Oorzaak van het tekort zou zijn dat veel andere sectoren in dezelfde personeelsvijver vissen. De horeca zou moeite hebben met het werven van personeel vanwege een imagoprobleem. Ook het beroepsonderwijs voor de sector zou van onvoldoende kwaliteit zijn.

Samenwerken

De Onderwijsraad Horeca Bedrijfsleven, sociale partners en vakbonden gaan nu samenwerken om het probleem op te lossen. De horeca bestaat uit 44 duizend ondernemingen waar normaliter 350 duizend mensen werken.