WASHINGTON - Wereldbankpresident Paul Wolfowitz krijgt van het bestuur van de financiële instelling meer tijd om zich te verweren tegen beschuldigingen van belangenverstrengeling. Dat heeft het 24-koppige bestuur woensdagavond in een verklaring laten weten.

Bekijk video

Wolfowitz is in opspraak geraakt omdat hij zijn vriendin, die ook bij de bank werkte, twee jaar geleden aan een fikse loonsverhoging heeft geholpen. De vriendin werd indertijd overgeplaatst naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar de bank bleef haar wel doorbetalen.

Rapport

Het bestuur geeft Wolfowitz tot en met vrijdag de tijd om te reageren op een voorlopig rapport van een commissie die zich over de zaak heeft gebogen. De inhoud van het rapport is nog niet naar buiten gebracht, maar volgens de Amerikaanse media is het panel tot de slotsom gekomen dat er sprake was van belangenverstrengeling.

Beslissing nemen

Als Wolfowitz wil mag hij volgende week ook zijn visie op de zaak geven voor het bestuur van de bank. Daarna zal het bestuur zijn conclusies trekken, zo staat in een verklaring die woensdagavond laat naar buiten werd gebracht. Aanvankelijk zou het bestuur vrijdag al een beslissing nemen over Wolfowitz.

Bush

In Washington hebben Democratische senatoren president Bush gevraagd zich in de kwestie te mengen. Zij spreken van een 'historische crisis' die de Amerikaanse belangen bij de bank in gevaar kan brengen. Wolfowitz gaf eerder toe dat hij in de fout is gegaan, maar gaf aan niet van plan te zijn om op te stappen.