BERLIJN - De Amerikaanse regering zet Duitse bedrijven die met Irak handeldrijven onder druk. Dat meldt de Duitse krant 'Die Welt' in zijn editie van zaterdag.

Volgens de krant heeft Washington een brief aan de Duitse minister voor Economische Zaken, de SPD'er Wolfgang Clement, geschreven. Daarin staat dat de betrokken ondernemingen hun handelsbetrekkingen in de VS zullen verliezen, wanneer ze vasthouden aan hun belangen in Irak.

De bedrijven waarop in de brief wordt gedoeld zijn niet de minsten, meldt de krant. Het zou gaan om bijvoorbeeld autofabrikant Daimler-Chrysler en technologieconcern Siemens.

Sancties

Ook zouden de VS investeringen in de eigen militaire bases in Duitsland willen stopzetten. Dat gaat onder meer om bouwplannen van miljoen euro voor de Amerikaanse luchtmacht in de deelstaat Rijnland-Pfalz. Op de vliegbasis Ramstein worden vijf geplande bouwwerken van samen 70 miljoen euro nog eens overwogen.

De onthulling volgt op de rede van Bush waarin hij donderdag de Iraakse president Saddam Hussein waarschuwde dat het spel uit is. De Britse regering zal waarschijnlijk een tweede resolutie in de Veiligheidsraad inbrengen, waar Duitsland tegen zal stemmen.

Anti-Amerikanisme

Bondskanselier Schröder ontving eerder deze week al klachten van Duitse ondernemingen over afzetproblemen op de Amerikaanse markt. Zij stellen de 'anti-Amerikaanse politiek van de regering' daarvoor verantwoordelijk. Komende donderdag geeft Schröder een verklaring over Irak in het parlement.