AMSTERDAM - ABN Amro gaat zijn klanten informeren over de overnamestrijd die woedt rondom de bank. Donderdag plaatst de bank via advertenties een open brief in verscheidene landelijke dagbladen. Op de website van de bank is de brief van bestuursvoorzitter Jan-Peter Schmittmann van ABN Amro Nederland al te vinden.

Bekijk video

ABN Amro probeert met het publiciteitsoffensief onrust onder rekeninghouders te sussen. Naast de Britse bank Barclays wil een consortium van banken, waaronder Fortis, het concern in handen krijgen.

Schmittmann laat in zijn brief weten dat niet is te voorzien wat de uitkomst van de overnameslag zal zijn. "Maar los daarvan wil ik één ding voorop stellen: we zijn er voor u en we blijven er voor u. Onze dienstverlening blijft op hetzelfde niveau als u van ons gewend bent. Daar mag u mij en mijn 20.000 collega's aan houden." De directievoorzitter geeft ook zijn e-mailadres voor vragen.

Bezorgd

Een woordvoerder van ABN Amro zei woensdag dat tot dusver enkele tientallen klanten hun geld van de rekening hebben gehaald omdat zij bezorgd zijn over de toekomst van de bank. "Het gaat om een beperkt aantal", aldus de zegsman.

De Nederlandsche Bank liet eerder op de dag weten dat de rekeninghouders van ABN zich geen zorgen hoeven te maken. "ABN Amro is een ijzersterke bank", aldus bankpresident Nout Wellink van de toezichthouder op de Nederlandse financiële sector. "Als De Nederlandsche Bank zullen wij er nauwgezet op toezien dat de belangen van de rekeninghouders onder nieuwe omstandigheden veilig gesteld bijven."

Beleggers houden er overigens steeds meer rekening mee dat het bankentrio Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis geen bod meer uitbrengt op geheel ABN Amro. Het aandeel ABN Amro daalde woensdag voor de derde achtereenvolgende dag. De beurskoers van Fortis steeg juist flink door geruchten dat de bankverzekeraar uit het consortium stapt. Het Belgisch-Nederlandse concern zou moeite hebben met de financiering van zijn deel van de overname. Fortis wilde niet reageren.

Verlies

Het aandeel ABN Amro sloot op 35,20 euro. Dit betekende een verlies van 0,85 procent ten opzichte van de slotkoers van dinsdag. Vrijdag was het aandeel aan het einde van de handel nog 36,61 euro waard. De koers beweegt nu nog maar 1 euro boven het bod dat de Britse bank Barclays is overeengekomen met de grootste bank van Nederland.

ABN Amro wordt het liefst overgenomen door Barclays. Het concern maakte samen met de Britse bank op 23 april een akkoord daarover bekend. ABN Amro liet woensdag ook weten dat het bij de Hoge Raad in cassatie gaat tegen de uitspraak van de Ondernemingskamer over de verkoop van het Amerikaanse onderdeel LaSalle.

Gifpil

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam oordeelde vorige week dat ABN Amro LaSalle niet mag verkopen zolang daarvoor geen toestemming is verkregen van de aandeelhouders. De Ondernemingskamer doorkruiste daarmee plannen van het bankconcern om het onderdeel aan Bank of America te verkopen. Volgens tegenstanders zou de verkoop een gifpil zijn tegen de overname van geheel ABN Amro aan andere banken dan Barclays.

ABN Amro verklaarde dat een gang naar de Hoge Raad in het belang is van het bedrijf en de aandeelhouders. Cassatie is ook vereist volgens het contract met Bank of America. De op een na grootste bank van de Verenigde Staten wil 21 miljard dollar betalen voor LaSalle.