AMSTERDAM - Rekeninghouders van ABN Amro lopen bij een overname van de bank geen gevaar. Het bankconcern is ijzersterk, zo zei de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink woensdag.

"ABN Amro is een ijzersterke bank", aldus Wellink in een verklaring. "De cijfers over het eerste kwartaal laten dat duidelijk zien. Als De Nederlandsche Bank zullen wij er nauwgezet op toezien dat de belangen van de rekeninghouders onder nieuwe omstandigheden veilig gesteld bijven."

Opzeggen

Met de uitspraken reageerde de centralebankdirecteur op een artikel in De Telegraaf van woensdag. Daarin staat dat duizenden mensen hun rekening bij ABN Amro zouden willen opzeggen.

Volgens Wellink schaden dergelijke berichten het financiële stelsel in Nederland. Rekeninghouders lopen geen gevaar, aldus Wellink.

Banen

De mogelijke fusie van ABN wordt momenteel met argwaan gevolgd. Vakbond De Unie liet woensdagmiddag weten dat in Nederland mogelijk meer dan 11.000 banen verloren gaan als de bank wordt overgenomen.

In totaal kunnen er door overlap van de activiteiten tussen ABN Amro en het bankentrio 34.000 banen verdwijnen, meldde De Unie na een berekening. De banen bij het internationale hoofdkantoor van ABN Amro zouden allemaal op het spel staan. Bij het Nederlandse hoofdkantoor gaat het om de helft van de ongeveer 4000 voltijdsbanen.

Spoeddebat

GroenLinks wil een spoeddebat met minister Wouter Bos (Financiën) over de ontwikkelingen rond de bank. Tweede Kamerlid Kees Vendrik vindt dat Bos duidelijk moet maken hoe hij tegen de mogelijke fusieplannen van de bank aankijkt en welke criteria hij hanteert bij het afgeven van de noodzakelijke verklaring van geen bezwaar.

SP en VVD meldden geen behoefte te hebben aan een debat. Nu er nog gesprekken gaande zijn en de toekomst van de bank nog onduidelijk is, is er volgens hen geen rol voor de politiek weggelegd.