AMSTERDAM - De melkprijs moet met vijf cent omhoog. Dat vindt de Dutch Dairymen Board (DDB), dat om die reden woensdagochtend acties heeft gevoerd bij de hoofdkantoren van Friesland Foods en Campina.

Volgens de DDB blijft de melkprijs al jaren achter bij de prijs op de wereldmarkt. Er is tot acties besloten omdat er momenteel contractonderhandelingen plaatsvinden tussen de zuivelindustrie en de supermarkten.

Bovendien zou de internationale markt nog nooit zo gunstig zijn geweest om goede contracten af te sluiten.

Vuist

"We proberen de zuilvelbedrijven te ondersteunen en meer macht te geven zodat die harder met de vuist op tafel kunnen slaan", zegt een woordvoerder van de DDB.

"De retail bepaalt momenteel de prijs en speelt de zuivelbedrijven tegen elkaar uit. Daar moet een einde aan komen."

Doel

De acties van de DDB bestonden uit gesprekken met de directies van de twee zuivelbedrijven. Een woordvoerster van Campina noemt de acties sympathiek. "We dienen hetzelfde doel.

Ook wij willen een hogere melkprijs, alleen kijken wij anders aan tegen het bereiken daarvan. Het is goed om met de melkveehouders in dialoog te blijven."

Consument

De consument zal volgens de woordvoerder van de DDB nauwelijks iets van een hogere melkprijs merken. "Als wij tien procent meer melkgeld beuren, dan is de consument maar een kwart meer kwijt voor zijn levensonderhoud."

Hij waarschuwt dat als er geen boeren en melk meer zijn de zaak helemaal snel afgelopen is voor de consument. "Momenteel stoppen ongeveer vier melkveeboeren per week met hun bedrijf."

Prijs

"Een makkelijk argument", vindt Marcel van Beusekom van de Consumentenbond. Beusekom benadrukt dat de consument wel degelijk iets van de hogere prijs merkt.

"Al heb ik geen idee wat de consument bereid is te betalen voor een pak melk. Ook weet ik niet of er goede gronden zijn voor de boeren om de prijs te verhogen."