LONDEN - De prijzen van ruwe olie zijn vrijdag verder gestegen onder invloed van de groeiende dreiging van een oorlog tegen Irak. Op de termijnmarkt in Londen kostte Brent-olie aan het eind van de dag 32,35 dollar per vat (159 liter), 0,91 dollar meer dan donderdag en het hoogste niveau sinds eind 2000.

De harde taal van de Amerikaanse regering brengt de oliehandel steeds meer tot de overtuiging dat het tot oorlog zal komen, met als mogelijk gevolg tekorten in de olievoorziening. President Bush liet weten dat "het spel uit is'' voor de Iraakse leider Saddam Hussein.

Venezuela

Ook de langdurige stakingsacties in de olie-industrie van Venezuela veroorzaken nog steeds opwaartse druk op de prijzen. De Venezolaanse minister van Energie, Rafael Ramirez, verklaarde vrijdag dat de export van zijn land op het ogenblik 600.000 à .000 vaten per dag bedraagt, ongeveer een kwart van het normale niveau.

Het Internationale Energiebureau (IEA), een instelling van de industrielanden, liet vrijdag weten dat de lidstaten van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) mogelijk genoeg onbenutte capaciteit hebben om het wegvallen van olieproductie als gevolg van een oorlog op te vangen. Maar als dat niet het geval is, kan het IEA binnen enkele uren opdracht geven tot het vrijgeven van strategische olievoorraden van de industrielanden, aldus directeur Claude Mandil.