AMSTERDAM - Mensen die hun zorgpremie niet op tijd voldoen, krijgen gewoon hun zorgtoeslag uitbetaald door de Belastingdienst. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman was door Fleur Agema (PVV) om opheldering gevraagd.

Uit recente cijfers van het College voor Zorgverzekeringen blijkt dat in januari ongeveer 240 duizend mensen als wanbetaler stonden geregistreerd. Een deel van hen ontvangt volgens Klink ook zorgtoeslag, maar het is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat.

De Belastingdienst controleert alleen of iemand verzekerd is en heeft geen zicht op het betalingsgedrag van verzekerden, stelt Klink.

Taak

Volgens de minister is het de taak van de zorgverzekeraar om de zorgpremie bij de klant te innen. Hij vindt het wel wenselijk dat de mogelijkheden voor vervolgmaatregelen tegen wanbetalers worden verruimd.

Vorige maand kondigde Klink in de Tweede Kamer al maatregelen aan voor als zou blijken dat wanbetalers van de zorgpremie hun toeslag gewoon ontvangen.