HOOGEVEEN - Minister Jorritsma van Economische Zaken dreigt van de Finse motorenfabrikant Wärtsilä 45 miljoen gulden overheidssteun terug te eisen als het bedrijf zijn Zwolse vestiging sluit. Zij zei dat maandag op een VVD-bijeenkomst in Hoogeveen.

Jorritsma herhaalde dat zij niet begrijpt waarom Wärtsilä zijn vestiging in Zwolle wil sluiten. "Het gaat volgens mij in Zwolle eigenlijk beter dan met de Finse vestigingen van dit bedrijf. Dus als ze toch besluiten uit Zwolle te vertrekken, dan wil ik de 45 miljoen terug die Nederland in Zwolle heeft geïnvesteerd. Dat is wel het minste dat ik ze dan kan vragen."

Een voorgenomen gesprek tussen Jorritsma en de Finse top van het bedrijf ging maandag niet door, omdat mist in Londen de Finnen de doorreis naar Nederland belette. De minister weigerde vervolgens om lagere functionarissen van het bedrijf te woord te staan. Woensdag wordt er alsnog overlegd.

Wärtsilä maakte op 16 november bekend de Zwolse vestiging te willen sluiten. De afgelopen jaren investeerde het bedrijf vele miljoenen guldens in de fabriek, achter het Zwolse NS-station. Ook de gemeente, de provincie en het ministerie van Economische Zaken staken tientallen miljoenen guldens in behoud van de vestiging, waar in totaal zevenhonderd mensen werken. Toeleveranciers van de fabriek vrezen voor verlies van banen en technologische kennis door sluiting van de vestiging.

De directie in Finland wil de productie van de Zwolse types diesel- en gasmotoren overhevelen naar het Italiaanse Triëst. Onder meer de vakbonden vragen zich af of daarbij sprake is van illegale overheidssteun.

Bestuurder H. Hulshoff van FNV Bondgenoten noemde Zwolle "het slachtoffer van een politiek besluit van de Finse directie. Zeer bitter. Maar we laten ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden."

/ECONOMIEPersoneel Wärtsilä Zwolle legt werk neerZwolle probeert Wärtsilä te behouden met miljoenenclaimMotorenfabrikant Wärtsilä sluit vestiging Zwolle