BRUSSEL - Het Belgische bierconcern Interbrew is momenteel niet van plan een bod uit te brengen op concurrent South African Breweries (SAB). Interbrew heeft dit maandag laten weten in een verklaring. Vorige week werd er nog druk gespeculeerd over een overname nadat een document daarover was uitgelekt. Interbrew noemde daarop dit document een vervalsing.

Interbrew, dat de afgelopen jaren flink op overnamepad is, zou met de inlijving van SAB Heineken definitief achter zich laten. Beide brouwers strijden om de tweede plaats op de wereldmarkt. De nummer een is het Amerikaanse Anheuser-Busch.

Interbrew behoudt wel het recht om binnen zes maanden te bieden op SAB. Omdat het Zuid-Afrikaanse concern een notering heeft aan de Londense effectenbeurs zou dat volgens het Britse overnamerecht niet mogen als officieel is aangekondigd dat er geen bod komt. Maar de Britse autoriteiten maken een uitzondering omdat Interbrew door het uitlekken van een vervalst document benadeeld is, aldus een woordvoerder van Interbrew maandagavond. Een onderzoek naar de vervalsing is inmiddels gaande.

De Britse zakenkrant Financial Times maakte vorige week woensdag bekend te beschikken over een document waarin de overnameplannen stonden. De ontdekking was pikant omdat ook codenamen als 'Zulu' (voor SAB) en 'Ice' (Interbrew) werden gebruikt. Volgens Interbrew ging het om een gewijzigd analysedocument dat het van vele brouwers maakt. "Het was overduidelijk bewerkt met tipp-ex", aldus de Interbrew-zegsman. De codenamen klopten overigens wel.

De overnamegeruchten deden SAB in elk geval goed. Het aandeel van de Zuid-Afrikaanse brouwer steeg na het nieuws 8 procent, goed voor een f 1,1 miljard hogere beurswaarde. Maandag stond het aandeel SAB nog bijna 6 procent hoger dan vorige week.

/ECONOMIEInterbrew: vals document basis speculaties SAB'Interbrew aast op South African Breweries'