DEN HAAG - De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft dinsdag op zes plaatsen in het zuiden van het land invallen gedaan en de administratie van diverse bedrijven in beslag genomen.

Dat gebeurde in verband met een onderzoek naar een mogelijke miljoenenfraude met een kortingsregeling voor WAO-premie.

Een aantal werkgevers kreeg van een UWV-kantoor premiekorting, zonder dat vaststond dat zij daar recht op hadden. Uitkeringsinstantie UWV deed vorige week aangifte van fraude nadat intern onderzoek onregelmatigheden aan het licht had gebracht.

Arbeidsongeschikt

Werkgevers hoeven minder premie te betalen wanneer zij arbeidsongeschikte werknemers in dienst nemen. Zij moeten dan wel aantonen dat zij er recht op hebben.

Bij controle bleek dat een UWV-kantoor aanvragen heeft toegekend terwijl "de bewijsstukken mogelijk ontbraken of niet volledig waren", aldus UWV.

Verdachten

Aanhoudingen zijn niet verricht, maar wel zijn vier personen aangemerkt als verdachten, aldus een woordvoerster van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of er nog meerdere verdachten en bedrijven bij de fraude betrokken zijn.

De omvang van de fraude bedraagt enkele miljoen euro's. Het OM wil in het belang van het onderzoek verder geen mededelingen doen.