BRUSSEL - Luiers, zuigflesjes en kinderopvang moeten in het lage btw-tarief gaan vallen. Een groot aantal Europese gezinsbonden pleit hiervoor volgende week dinsdag in het Europees Parlement.

"We doen een beroep op de Europese Commissie om de EU-landen een voorstel te doen", stellen de organisaties dinsdag, gesteund door de Griekse christendemocrate Marie Panayotopoulos-Cassiotou.

Met het lage btw-tarief zouden luiers en flesjes ook in Nederland gauw 10 procent goedkoper zijn.

Voorstel

Europees Commissaris Laszlo Kovacs (Belastingen) kondigde vorig jaar zomer een voorstel aan voor lagere btw op luiers. Maar sindsdien is er echter niets meer van vernomen. Momenteel betalen alleen ouders in Polen, Hongarije, Tsjechië, Malta en Portugal het lage btw-tarief op luiers.

Levensbehoefte

Het CDA heeft sympathie voor het idee, al benadrukt de partij dat Brussel zich niet met btw moet bezighouden. "Ik ga voor laag", zegt Europarlementslid Joop Post.

"Luiers zijn een eerste levensbehoefte, al is het dan een ander soort behoefte. Het is het eerste waarmee je op de wereld rondloopt".

Moeder

GroenLinks-Europarlementslid Kathalijne Buitenweg is niet voor. "Ik ben zelf moeder, maar betaal graag de belasting", zegt Buitenweg.

"Belastingen zijn heel normaal, de overheid moet ook geld binnenkrijgen. Ik vind het wel vreemd dat tampons en maandverband wel in het lage tarief zitten".