BRUSSEL - Minister Wouter Bos (Financiën) vraagt alle partijen rond ABN Amro om "zo volkomen en zo snel mogelijk duidelijkheid te geven". Bos zei dinsdag dat hij daar dagelijks op aandringt bij zijn contacten in de overnamezaak van de bank, juist vanwege het specifieke karakter van een bank met zo'n groot financieel belang.

De minister doelde daarmee vooral op het consortium dat ABN Amro wil overnemen. "Van het bod van de Britse bank Barclays kennen we alle details, van de plannen van het consortium niet", zei Bos dinsdag tijdens een bezoek aan Brussel.

De minister van Financiën moet voor de overname uiteindelijk een verklaring van geen bezwaar afgeven. Na de aanvraag door de bank heeft hij daarvoor dertien weken de tijd.

Achter de schermen

Bos zei al met de zaak bezig te zijn sinds de eerste dag van zijn benoeming. Maar dat gebeurt vooral achter de schermen. "Elke uitlating kan mijn formele onafhankelijke positie in het geding brengen", legde Bos uit. "Het toezicht gebeurt traditioneel achter de schermen, met het oog op het vertrouwen van de klanten en de grote financiële belangen."

Juist vanwege het toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie hoeven klanten van ABN Amro zich volgens Bos geen zorgen te maken over hun spaarcenten en andere producten.

Tegenstrijdig

Bos vindt het overigens wat tegenstrijdig dat Nederlanders klagen dat met de bank een stukje Nederland verloren gaat, terwijl onze landgenoten wel juichen als bedrijven uit eigen land een buitenlandse onderneming overnemen.

De minister benadrukte dat het de bank zelf was die zich te koop heeft gezet en geen beschermingsconstructie heeft opgezet. "Natuurlijk vind ik het als Nederlander ook jammer dat Nederlandse merken verloren gaan. Of dat bij ABN Amro gebeurt, moeten we nog afwachten. Maar de emoties zijn het een, de regels het ander".

Soepeler regels

De EU-landen besloten recent zelfs tot soepeler regels voor overnames van banken, juist op aandringen van Nederland. Aanleiding waren de problemen die juist ABN Amro ondervond bij een overname in Italië. Bos: "Het zou buitengewoon cynisch en kwetsbaar zijn als Nederland nu een positie inneeemt die haaks staat op de vorige."