DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft waarschijnlijk meer tijd nodig om de fusie van Essent en Nuon te beoordelen.

NMa-bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch verwacht dat er over zes maanden een beslissing wordt genomen over de fusie, zei hij dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van de kartelautoriteit.

Goedkeuring

Beide energiebedrijven kondigden begin februari de fusie aan. Toen lieten zij weten het samengaan, na goedkeuring door de NMa, deze zomer aan de aandeelhouders te willen voorleggen. Essent en Nuon rekenen erop dat het samengaan nog dit jaar beklonken wordt. Beide bedrijven dienden ruim een maand geleden hun fusievoorstel in bij de toezichthouder.

"Het zou me niet verbazen als we nu de tweede fase ingaan waarbij we de zaak dieper gaan onderzoeken", zei Kalbfleisch. "Nuon en Essent zijn twee hele grote spelers en er zijn niet zo gek veel spelers op die markt. Het is een zaak waar we echt goed naar moeten kijken."

Splitsing

De beoordeling van de fusie is volgens Kalbfleisch niet afhankelijk van een eventuele splitsing van de onderneming in een levering- en productiebedrijf. Beide energiebedrijven zouden in dat geval wel hun fusieaanvraag moeten aanpassen, zei hij.

In april liet minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken weten de energiebedrijven alsnog te willen splitsen, nadat dit in december op de lange baan was geschoven.