NEW YORK - De ethische commissie van de Wereldbank heeft voorzitter Paul Wolfowitz schuldig bevonden aan belangenverstrengeling en heeft hem dat oordeel formeel laten weten. Dat meldde de krant The New York Times maandagavond op zijn website.

De conclusies van de commissie zijn nog niet openbaar gemaakt, maar volgens welingelichte bronnen heeft de commissie een groot aantal documenten en getuigenissen onderzocht alvorens te concluderen dat Wolfowitz fout zat in de affaire rond het salaris van zijn vriendin Shaha Riza, aldus de krant.

Wolfowitz wordt ervan beschuldigd dat hij er persoonlijk voor heeft gezorgd dat het salaris van Riza bij de Wereldbank werd verhoogd tot bijna 200.000 dollar per jaar. Zij vertrok in 2005 van de Wereldbank naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en kreeg daarbij de forse salarisverhoging.

Oneerlijk

Wolfowitz noemde de beschuldigingen vorige week oneerlijk en niet waar. Hij weigert dan ook zijn baan als hoogste baas van de Wereldbank op te geven.

Uiteindelijk zal de 24-koppige raad van bestuur van de Wereldbank over zijn lot beslissen. Waarschijnlijk komt de raad eind deze week bijeen om zich over de kwestie te buigen.

Met name de Europese landen dringen aan op het vertrek van Wolfowitz, maar de Amerikaanse regering steunt hem vooralsnog. Wolfowitz was tot 2005 onderminister van Defensie onder president George Bush.

De Europeanen willen nu een deal met de Amerikanen sluiten waarbij de VS in ruil voor een vertrek van Wolfowitz de nieuwe Wereldbankpresident mogen uitkiezen, meldde The New York Times. Europa had de afgelopen jaren juist laten blijken dat het een einde wil aan de traditie dat de VS altijd bepalen wie de baas van de grootste internationale financiële instelling in de wereld wordt.