AMSTERDAM - Na een positieve opening zijn de beurzen van Europa vrijdagochtend na een uur handelen eensgezind in de rode cijfers beland. De AEX-index op de beurs in Amsterdam zakte nipt onder de 280 punten. De graadmeter stond op 279,97 punten, een verlies van 4,38 punten (1,6 procent).

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Nagenoeg alle AEX-fondsen stonden in de min. Alleen LogicaCMG boekte een flinke koerswinst van 7,9 procent naar 1,78 euro. De automatiseerder maakte vrijdag bekend dat het fusieproces voorspoedig verloopt en dat eerder gedane voorspellingen gehaald worden. De MidKap-index daalde met ruim een procent naar 278,83 punten.

Aandelenhandelaren op de effectenbeurzen in Europa zijn voorzichtig. Zorgen over de oorlog in Irak domineren, zeker na de jongste uitlatingen van president Bush. Die waren dreigend en sluiten iets anders dan oorlog zo goed als uit. Daarnaast was het lagere slot donderdag op Wall Street van de Dow-Jonesindex weinig inspirerend.

Analisten wijzen ook op het tegenstrijdige beeld dat de jaarcijfers van Deutsche Bank gaven. Een tegenvallend kwartaalresultaat contra optimistische verwachtingen voor dit jaar leverde Europa's grootste bank in eerste instantie koerswinst op. Na een uur handel was het aandeel echter met een prijs van 38,26 euro 1 procent minder waard geworden. Een lichtpuntje vormde Deutsche Börse, dat de effectenhandel in Frankfurt verzorgt. Het jongste in de DAX-index genoteerde bedrijf kwam met hogere winstverwachtingen. Het fonds steeg daarop ruim 2 procent.

In Londen gaf de FTSE-index 0,7 procent prijs. De Franse beurs stond op een verlies van 0,5 procent. In de CAC-40-index liet vooral France Telecom het afweten. Het concern werd 2,5 procent minder waard nadat het fonds een lagere waardering kreeg van een effectenbank.

Euro

De euro moest op de valutamarkten iets inleveren. Ten opzichte van de dollar noteerde de Europese munteenheid 1,0795 dollar tegen ,0830 tegen het eind van de handel donderdag. In ponden sterling ging de euro van 0,6615 naar 0,6625 pond.