BRUSSEL - De Europese economie blijft stevig groeien, verwacht de Europese Commissie. De groeiraming voor 2007 is met een half procentpunt verhoogd ten opzichte van een half jaar geleden.

De economie in de EU gaat dit jaar dan 2,9 procent vooruit en 2,6 procent in de dertien EU-landen met de euro. Voor volgend jaar is de groei respectievelijk 2,7 en 2,5 procent, aldus de Europese Commissie maandag.

Door de groei ontstaan in drie jaar tijd ongeveer negen miljoen nieuwe banen. De Europese werkloosheid zal daardoor dalen tot minder dan 7 procent in 2008, terwijl het twee jaar geleden nog rond de 9 procent was.

Schatkisten

De schatkisten van de EU-landen profiteren mee: de gemiddelde schuld daalt tot een historisch laag niveau van circa 1 procent van de economie.

Nederland doet goed mee met de voortdurende sterke economische vooruitzichten. De groei hier kan uitkomen op 2,8 procent als de regering bepaalde aanpassingen doet. Anders wordt het 2,6 procent.

Oplopend begrotingstekort

Nederland krijgt echter wel een tik op de vingers door het oplopend begrotingstekort in een tijd van economische voorspoed. Het overschot van vorig jaar maakt plaats voor een tekort van 0,7 procent.

De budgetoverschrijdingen vallen dit jaar namelijk samen met lagere inkomsten uit gasverkoop. Dat Nederland de schulden van de Antillen overneemt, kost al 0,1 procent van de economische groei.