AMSTERDAM - De vertrekkende bestuursvoorzitter Anders Moberg van Ahold gaat na 1 juli zijn geld verdienen in het Midden-Oosten. De Zweed wordt de hoogste man bij Maijd Al Futtaim Group dat zetelt in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

De onderneming houdt zich bezig met winkelcentra in het Midden-Oosten. Maijd Al Futtaim bestaat sinds 1992. Het eerste winkelcentrum opende in 1995 en inmiddels werken er 12.000 mensen bij het bedrijf.

Bijna twee weken geleden werd bekend dat Moberg opstapte bij het supermarktconcern Ahold. Dat besluit kwam in samenspraak met de raad van commissarissen.

Bonus

Moberg krijgt een jaarsalaris plus bonus mee, een bedrag van naar schatting ruim 3 miljoen euro. Dat voedt speculaties dat het vertrek niet vrijwillig was. Moberg begon 2003 bij Ahold nadat het bedrijf wankelde door fraude.

Onder Moberg werd een grote reorganisatie in gang gezet. Hij verkocht recentelijk de Amerikaanse dochter US Foodservice. Verder kwam het onder zijn leiding tot schikkingen met justitie in de VS en Nederland in verband met het boekhoudschandaal dat in 2003 bekend werd.

Doelstellingen over omzet en winst heeft hij niet kunnen realiseren.