FRANKFURT - Deutsche Bank heeft vorig jaar fors meer verdiend. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Europa's grootste bank vrijdag presenteerde. In vergelijking met het voorafgaande jaar boekte Deutsche Bank met 3,5 miljard euro een twee maal zo hoog bedrijfsresultaat. In 2001 was deze operationele winst voor belastingen nog 1,8 miljard euro. Desondanks viel het resultaat tegen. Analisten waren vooraf uitgegaan van een bedrag van tussen de 375 en 758 miljoen euro.

In het afgelopen, vierde kwartaal, bedroeg de operationele winst miljoen euro. In de vergelijkbare periode in 2001 schreef het concern nog een verlies van 1,1 miljard euro.

De economische omstandigheden in Duitsland zijn belabberd. Het afgelopen jaar was volgens de Duitse banken het slechtste jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het herstel is dan ook hoofdzakelijk te danken aan besparingen en allerlei vormen van herstructurering. Zo gingen bij Deutsche Bank 14.500 banen verloren en werd voor 8,5 miljard euro binnengehaald door het verkopen van dochterbedrijven en deelnemingen, zoals die in Deutsche Börse. In de laatste drie maanden van 2002 wist Deutsche Bank de kosten met procent te drukken, waardoor de 10 procent aan inkomstenderving teniet werd gedaan. Over geheel 2002 kwamen de kosten 17 procent lager uit.

Deutsche Bank trof in het vierde kwartaal ook nog een voorziening ter waarde van 423 miljoen euro voor slechte of ininbare leningen en kwam daarmee uit op een totale reservering van ,7 miljard euro. In het derde kwartaal werd deze stroppenpot met een recordbedrag van 790 miljoen euro gevuld.