AMSTERDAM - ABN Amro heeft een bod van 24,5 miljard dollar (18 miljard euro) van het consortium Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis op de Amerikaanse dochter LaSalle verworpen.

Het bod is volgens ABN Amro niet superieur aan een eerdere bieding van Bank of America van 21 miljard dollar (15,5 miljard euro). De bank houdt een buitengewone aandeelhoudersvergadering om het bod voor te leggen aan de aandeelhouders.

ABN Amro valt over de voorwaarden die het bankentrio stelt. Zo wil het consortium het bod op LaSalle alleen uitbrengen als het heel ABN Amro mag overnemen. Het drietal heeft volgens ABN Amro meerdere keren geweigerd de voorwaarde van het bod op LaSalle los te koppelen van een bod op de gehele bank.

Indicatief bod

RBS, Santander en Fortis hebben een indicatief bod van 38,40 euro per aandeel uitgebracht, dat staat gelijk aan ruim 71,2 miljard euro voor het gehele bankconcern. Dat is hoger dan het bod van ongeveer 67 miljard euro van de Britse bank Barclays dat twee weken geleden was gekoppeld aan de verkoop van LaSalle aan Bank of America.

ABN Amro vindt dat zowel de financiering als juridische en fiscale kwesties van het voorstel van het consortium omgeven zijn met onzekerheden en risico's. Het bankentrio stelt dat het voorstel juist wel superieur is in vergelijking met het bod van Bank of America. "De voorgestelde prijs voor LaSalle Bank in het bijzonder was aanzienlijk hoger dan het bod van Bank of America", aldus het trio.

Voorwaarden

ABN Amro heeft een paar weken geleden een verkoopovereenkomst gesloten met Bank of America over LaSalle en daarin enkele cruciale voorwaarden vastgelegd. Een belangrijke voorwaarde was dat andere partijen dan Bank of America tot maandagochtend 6.00 uur Nederlandse de tijd hadden om een hoger bod uit te brengen.

ABN Amro was over de verkoop van LaSalle door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) voor de rechter gedaagd. De rechter van de Ondernemingskamer stelde de VEB donderdag in het gelijk. De Amerikaanse dochter mag niet worden verkocht zonder goedkeuring van de aandeelhouders. ABN Amro had de Ondernemingskamer gevraagd of de deadline nog wel geldig was, maar de Ondernemingskamer weigerde daar op te antwoorden.

Alternatieven

ABN Amro laat nu de aandeelhouders beslissen over de verkoop van LaSalle. De bank houdt een aandeelhoudersvergadering "om aandeelhouders de mogelijkheid te geven alle alternatieven te overwegen".

Het aandeel ABN Amro stond maandag kort na de opening 1,1 procent lager op 36,30 euro. Fortis noteerde 0,2 procent lager op 32,87 euro.