HEERLEN - Chemieconcern DSM neemt de vitaminen- en fijnchemiedivisie van het Zwitserse Roche over. Met de overname is een bedrag van 2,25 miljard euro gemoeid, zo hebben de twee bedrijven dinsdag bekendgemaakt.


Video:

De aankoop is de grootste in de 100-jarige geschiedenis van het Heerlense concern. DSM betaalt de overname uit eigen middelen. Het bedrijf beschikte over 3 miljard euro na de eerdere verkoop van zijn petrochemie aan het Saudische Sabic en van het belang in Energie Beheer Nederland aan de staat.

De strategie van DSM richt zich op de fijnchemie en de farmaceutische industrie. Het concern fabriceert en levert grondstoffen aan producenten. Door middel van groei maar ook door overnames wil het bedrijf in 2005 een omzet van 10 miljard euro halen. Na de overname zal de omzet van DSM op 8 miljard euro komen. Daarmee is het bedrijf weer net zo groot als voor de verkoop van de petrochemie.

Volgens DSM-topman P. Elverding was deze aankoop de grote klap die DSM in de fijnchemie wilde maken. Het concern wordt hiermee naar zijn zeggen de grootste toeleverancier aan voedingsmiddelen-, vitamine- en geneesmiddelenproducenten. DSM leverde al grondstoffen aan de Zwitsers en kent het concern aan de binnnenkant. Roche werd wereldberoemd als uitvinder van de synthetische vitamine C in 1934.

De twee bedrijven hebben een basisovereenkomst gesloten over de prijs en de betalingscondities. De komende tijd verwachten ze het over alle andere voorwaarden eens te worden. Begin 2003 is de overname naar verwachting afgerond, aldus Elverding dinsdag op een persconferentie. De mededingingsautoriteiten moeten nog wel goedkeuring geven. "Daar verwachten we geen problemen mee."

De verkoop van zijn fijnchemiepoot past in de strategie van Roche om zich meer toe te leggen op de medicijnenproductie en -verkoop. In dat kader stootte het farmacieconcern twee jaar geleden al zijn geur- en smaakstoffendivisie Givaudan af.

"We zitten in een periode dat de grote farmacieconcerns van hun fijnchemie af willen en we hebben nu geld", zo verklaarde Elverding. Hij moest toegeven dat de vitaminemarkt 'in een dalletje zit', maar noemde het niveau nog wel goed.

Het onderdeel van Roche dat DSM koopt, had in de eerste helft van 2002 een omzet van 1,19 miljard euro. Dat behaalde de divisie wereldwijd met de verkoop van vitaminen en grondstoffen voor voedingssupplementen. Bij de divisie werken in totaal 7500 mensen.

Roche blijft ondanks de overname aansprakelijk in de lopende rechtszaak over prijsafspraken in de vitaminesector. De Zwitsers zijn vorig jaar door de Europese Commissie aangewezen als de drijvende kracht achter een prijskartel en kregen een boete van 462 miljoen euro opgelegd.

De aankoop van de Roche-divisie door DSM komt niet helemaal als een verrassing. In mei deed het gerucht al de ronde in de Duitse pers dat Roche overwoog de vitaminen en de fijnchemie over te doen aan het Heerlense bedrijf. DSM aasde al enige tijd op een overname in de fijnchemie. Vorig najaar mislukte een poging tot inlijving van het Franse Rhodia.

Het is dit jaar de eerste grote overname van een Nederlands bedrijf in het buitenland. Het slechte beursklimaat maakte de mogelijkheden voor veel grote multinationals beperkt. De grote overnamegolf van eind jaren negentig werd grotendeels gefinancierd met aandelen, waarvan de koersen toen gestaag omhoog gingen.

Op de effectenbeurs in Amsterdam stond het aandeel DSM rond .00 uur 3,2 procent lager. Analist R. Keizer van IRIS: "Een overname in de chemie beoordelen beleggers altijd negatief. Zeker bij DSM, dat in het verleden weleens te veel heeft betaald." Volgens Keizer heeft DSM nu echter een gunstige prijs bedongen. Wel is de autonome omzetgroei bij Roche lager dan de doelstellingen bij DSM en moet er nog veel verbeteren aan de brutowinstmarge, aldus Keizer.