AMSTERDAM - Vrachtwagenchauffeurs richten maandag hun pijlen op de Rotterdamse haven. FNV Bondgenoten heeft de truckers opgeroepen het na de ochtendspits rustig aan te doen in het Eem-Waalhavengebied.

Met de actie wil de vakbond een betere cao afdwingen bij de werkgeversvereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN).

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer liggen al enkele weken stil. De werkgevers bieden een loonsverhoging van tweeënhalf procent.

FNV Bondgenoten wil drie procent. Daarnaast weigeren de werkgevers volgens FNV Bondgenoten afspraken te maken over het correct toepassen van de cao voor Oost-Europese chauffeurs.

Prikacties

Vrachtwagenchauffeurs begonnen vorige week met prikacties. Zo reden zij donderdag drie extra rondjes op de rotonde bij de A6 in de buurt van het Friese Joure. De drie ererondjes symboliseerden de looneis van drie procent van de vakbonden.

De eerste actie in een reeks werd dinsdag gevoerd. Zo'n honderd vrachtwagenchauffeurs reden bij Rotterdam en het Limburgse Heijen enige tijd in colonne op de openbare weg.

Colonne

De vakbond richt zich maandag vooral op de Rotterdamse haven, maar heeft aangekondigd ook speldenprikken uit te delen in Arnhem, Born en Oosterhout. In Arnhem en Oosterhout gaan tientallen vrachtwagens in colonne de weg op onder begeleiding van een auto van FNV Bondgenoten.

In Born spoort FNV Bondgenoten chauffeurs van Vos Logistics aan om actie te voeren. Vos is het grootste transportbedrijf in Nederland.

Tijd

De bonden hebben TLN tot zaterdag 12 mei de tijd gegeven om de cao-onderhandelingen vlot te trekken. Als de werkgevers voor die tijd niet met een beter bod komen, gaan de chauffeurs harder actie voeren. Tot 12 mei delen de chauffeurs speldenprikken uit, zegt FNV Bondgenoten.

De cao voor werknemers in het transport en de logistiek geldt voor ongeveer 135 duizend mensen.