Nederlandse gebruikers van creditkaarten van ondermeer de ANWB en Fortis kunnen op vakantie voor vervelende situaties komen te staan nu in veel Europese landen een pincode nodig is bij creditkaartbetalingen. Dit schrijft de Telegraaf zondag.

Nederland loopt achter bij de aanpassing van creditkaarten. In het nieuwe Europese systeem is het niet meer voldoende om bij betaling de creditcard door een mangneetstrip te halen en een handtekening te zetten. In veel landen moet nu ook een pincode ingetoetst worden.

Camping

International Card Services (ICS), dat 2,3 miljoen kaarten uitgeeft van ondermeer de ANWB en Fortis, wordt nu al veel gebeld door onwetende reizigers die er op een camping of in een restaurant achter komen dat ze niet met hun creditcard kunnen betalen.

Het bedrijf vreest dat de naderende zomervakantie voor honderdduizenden Nederlanders met betaalproblemen in het buitenland gaat zorgen.

"Om fraude te voorkomen wordt de pincode naar het huisadres gestuurd, maar daar heb je natuurlijk niets aan als je in Malaga zit", aldus woordvoerder Arthur Smulders van ICS in de Telegraaf.

ANWB

De ANWB heeft begin dit jaar al veel leden een nieuwe creditkaart mét pincode toegestuurd, maar laat weten dat nog zeker dertig procent van de circa 900.000 kaarten in omloop niet zijn vervangen.

Aangepast

De kaarten van de meeste banken zijn al aangepast. Vanwege het overgangssysteem in Europa hebben deze kaarten zowel een 'ouderwetse' magneetstrip als een chip met pincode.