ZOETERMEER - Hotels kunnen halverwege 2003 enkele sterren kwijtraken of er juist een paar bij krijgen. Dat is het gevolg van nieuwe normen die dan van kracht worden.

Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft donderdag gemeld dat er een einde komt aan het huidige Benelux-Hotelclassificatie, die sinds 1985 in Nederland van kracht is. Hotelhouders hadden afgelopen jaren geklaagd over pietluttige regels die het verschil uitmaken tussen bijvoorbeeld vier- en vijfsterrenhotels.

De nieuwe normen zijn moderner en flexibeler, aldus het bedrijfschap. Een puntensysteem gaat nu de doorslag geven. "Het is niet meer zo dat een hotel direct een ster kwijtraakt als een bepaalde vereiste ontbreekt, terwijl er volop andere faciliteiten zijn", aldus de projectleider hotelclassificatie A. Vis.

Volgens de projectleider wordt ook duidelijker wat de verschillen zijn tussen hotels met hetzelfde aantal sterren. Op een internetsite kan iedereen straks zien of de indeling te danken is aan bijvoorbeeld een zwembad of een mooie vergaderzaal.

De projectleider verwacht dat niet veel hotels hun aantal sterren zien veranderen. Van de ruim 2200 hotels hebben de meeste twee of drie sterren, respectievelijk 625 en 850 bedrijven. Alle bedrijven krijgen een voorlopige indeling na aanmelding op een website. Binnen vier jaar komt een controleur langs en ontvangen de hotels een schild met de definitieve sterrencategorie. Vervolgens komt er periodieke controle door een rayonmanager van het Bedrijfschap Horeca en Catering.

De nieuwe normen zijn totstandgekomen in overleg met Koninklijk Horeca Nederland, de hotellerie, de ANWB en het ministerie van Economische Zaken.