AMSTERDAM - De uitgeverij Reed Elsevier verkoopt een deel van haar educatietak Harcourt aan de Britse branchegenoot Pearson. Dat maakte het mediabedrijf vrijdag bekend. De verkochte delen van Harcourt gaat voor 950 miljoen dollar, ongeveer 700 miljoen euro, over de toonbank.

De verkoop betreft Harcourt Assessment en Harcourt Education. Reed Elsevier verwacht de verkoop in termijnen rond te kunnen krijgen na goedkeuring van de autoriteiten. Reed Elsevier geeft de opbrengst aan de aandeelhouders.

Voorspoedig

Ook de verkoop van de Amerikaanse scholendivisie en nog een paar kleinere onderdelen van de educatietak verloopt voorspoedig. Het mediaconcern verwacht de verkoop van deze onderdelen in de tweede helft van dit jaar af te ronden. Mogelijk kopers zijn niet bekendgemaakt.

De onderwijsafdeling stond sinds februari officieel in de etalage. Harcourt Education was vorig jaar de enige divisie van Reed Elsevier die de omzet zag dalen, mede door de slechte omstandigheden op de Amerikaanse schoolboekenmarkt. Daarnaast presteerde het onderdeel dat toetsen afneemt ondermaats.