AMSTERDAM - De beurstoezichthouder Autoriteit-FM heeft TIE-topman D. Raman de zwaarste boete ooit gegeven die openbaar is gemaakt. Hij kreeg de straf voor het niet tijdig melden van aandelentransacties. Raman gaf in januari vorig jaar 21 aan- en verkopen van aandelen in zijn eigen softwarebedrijf op. De transacties dateerden uit 2000 en 2001.

De beursregels schrijven voor dat transacties zo snel mogelijk bij de toezichthouder worden gemeld. Bij de overtreding van deze regel hoort een boete van 21.781 euro.

De Autoriteit-FM straft de TIE-topman relatief zwaar. Vorig jaar publiceerde de Autoriteit-FM geldstraffen voor Fortis en ABN Amro. De banken maakten fouten bij de beursgang van respectievelijk Via Networks en World Online.

Fortis moest ruim 9000 euro betalen, ABN Amro ruim 18.000 euro. Beide bedrijven zijn in beroep gegaan. De Autoriteit-FM maakt overigens niet alle straffen en boetes bekend. De toezichthouder heeft in het verleden wel eens een hogere boete dan die aan Raman uitgedeeld, aldus een woorvoerder donderdag. Maar aan wie of hoe hoog, wilde de zegsman niet aangeven.

Raman reageert verbolgen op de boete. "Ik heb straf genoeg gehad door alle publiciteit vorig jaar", aldus de TIE-topman. "Het is dan jammer dat je bijna een jaar later nog een boete krijgt." Hij verwachtte op basis van correspondentie met de Autoriteit-FM een waarschuwing te krijgen. Hij maakt geen gebruik van de mogelijkheid om beroep aan te tekenen.

Raman meldde vorig jaar januari zelf zijn nalatigheid. Hij verklaarde toen zijn fout uit onwetendheid. "Ik kende de regels gewoon niet." In totaal verhandelde Raman voor 165.000 euro in TIE. Raman heeft nu een belang van ongeveer 47 procent. In maart had de bestuurder nog ruim 58 procent van de stukken in handen.