AMSTERDAM - Na een twijfelachtige ochtend waren de Europese indices donderdag rond het middaguur vrijwel eensgezind in het rood gedoken. De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond tegen 12.00 uur op 287,35 punten, dat is 3,52 punten of 1,2 procent lager dan het slot van woensdag.

Beursstemming (video): Damrak onveranderd in mineur.
Maar hogere 'olie's' remmen verdere val van de AEX-index af. ING is een daler.

Beursjournaal (video): Winst Shell licht hoger dan verwacht.
Vedior beloond voor afname schuldenlast, Getronics stelt nieuw bod uit, Ahold bouwt af in Chili.

De hele ochtend balanceerde de AEX-index tussen winst en verlies. Vijf fondsen zagen de koersen stijgen. Bovenaan stond Wolters Kluwer met een winst van 2,3 procent. DSM, Ahold, Gucci en Philips stegen nog geen procent.

Koninklijke/Shell Groep kwam met de jaarcijfers. Aanvankelijk steeg de koers, maar aan het eind van de ochtend moest het fonds toch 1,8 procent terug. De winst van het concern daalde bij raffinage en verkoop bijna met de helft. Andere dalers waren Buhrmann (min 3,3 procent), Fortis (min 2,9 procent) en VNU (min ,7 procent).

Vedior

Het uitzendconcern Vedior voerde de MidKap-index aan. Het bedrijf kwam donderdagochtend ook met jaarcijfers. Deze werden door beleggers goed onthaald, want het fonds steeg met 7,9 procent naar ,18 euro. Grootste dalers in de index voor middelgrote fondsen waren Fugro, Ordina en Nutreco.

Van de andere beurzen in Europa was die van Parijs aanvankelijk nog wel hoger. maar aan het eind van de ochtend stond ook deze beurs in de min (minus 0,25 procent). Londen was 1,1 procent lager en voor Frankfurt was een daling weggelegd van 2,1 procent.

De beurs in Parijs werd even overeind gehouden door Dassault. Deze defensieonderneming was met jaarcijfers gekomen, die een koersstijging veroorzaakten van 5,5 procent.

De cijfers van Shell konden een daling in de oliehoek niet voorkomen, hoewel ze over het laatste kwartaal een forse opleving lieten zien. TotalFinaElf zakte met 2 procent, BP met 1,7 procent lager.

Een grote uitzondering in Europa was Ericsson. Deze Zweedse gsm-producent krijgt binnenkort een nieuwe topman. Het aandeel schoot daardoor met 13,5 procent omhoog. Beleggers hopen op een ommekeer bij het verlieslatende concern.

De reacties op de toespraak van Colin Powell, de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, over Irak hadden woensdagavond Wall Street in de min gezet, na een aanvankelijke stijging. Daar reageerden de beleggers in Europa op. Ook de bekendmaking van Noord-Korea dat het een kerncentrale opnieuw in gebruik neemt, bepaalde de stemming.

ECB

De beleggers kijken verder met een schuin oog naar de Europese Centrale Bank (ECB). Het bankbestuur vergadert over de rente, maar niemand verwacht een verandering van de rentestand.

Euro

De euro, die woensdag door een stijging van de dollar na de woorden van Powell was gedaald, ging verder naar beneden. Donderdag aan het eind van de morgen stond de koers op 1,0800 dollar tegenover 1,0835 dollar bij het eind van de handel van woensdag. In ponden sterling ging de euro van 0,6585 naar 0,6565.