HILVERSUM - De voorzitter van vakbond De Unie, Jaques Teuwen, vreest een verlies van 8000 banen bij de vestiging van ABN Amro in Amsterdam als de bank wordt opgesplitst tussen Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander.

Aan indirecte werkgelegenheid in de Zuidas van Amsterdam zou het volgens hem om tienduizenden banen gaan.

Teuwen zei dat donderdag in het tv-programma Knevel & Van den Brink. Hij baseert zich op berekeningen van leden van de bond die bij ABN Amro bij personeelszaken werken. De voorman van De Unie vindt dat de politiek moet ingrijpen.

Minder overlap

Als de bank door Barclays zou worden overgenomen, zouden volgens Teuwen 'slechts' 1500 banen verdwijnen. Er is dan minder overlap dan wanneer ABN Amro in handen valt van de groep van drie, waaronder het Belgisch-Nederlandse Fortis.

De mogelijke opsplitsing tussen de drie is dichterbij gekomen na een uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechthof in Amsterdam.

Actie

Volgens CNV Dienstenbond is het tijd voor actie bij ABN Amro nu het verdwijnen van de zelfstandigheid van de bank dreigt. "De macht van aandeelhouders is te ver doorgeschoten. Daarom nemen we het heft in eigen hand", aldus onderhandelaar Ahmed Kansouh namens de vakbond.

CNV Dienstenbond begint een handtekeningenactie onder de werknemers om aandacht te vragen voor hun positie. "Deze duizenden handtekeningen zullen wij in een petitie aanbieden aan de grootaandeelhouders en aan minister Wouter Bos van Financiën," zei de vakbondsman. "We hopen dat hij het maatschappelijk belang van ABN Amro inziet, zijn verantwoordelijkheid neemt en ingrijpt om ABN Amro te redden."

"De werknemers zijn nu speelbal geworden van de aandeelhouders. Dit heeft meer weg van moderne slavernij, dan van verantwoord ondernemen", meent de CNV-onderhandelaar. Het bankenconsortium onder leiding van RBS lijkt meer te willen betalen voor ABN dan Barclays.