AMSTERDAM - FNV Bondgenoten maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor ABN Amro nu de bank de verkoop van LaSalle van de rechter moet bevriezen.

"Het is een horrorscenario dat zich nu ontspint", zei FNV-bestuurder Fred Polhout donderdag. De Ondernemingskamer van het gerechthof in Amsterdam besloot donderdag dat ABN Amro de verkoop van LaSalle niet mag doorzetten zonder de aandeelhouders te raadplegen.

Geld

De uitspraak maakt de weg vrij voor een bod van een bankenconsortium, geleid door Royal Bank of Scotland (RBS), dat ABN Amro wil overnemen en opsplitsen.

"Het is ontegenzeggenlijk dat de aandeelhouders alle macht naar zich toe trekken en alle middelen gebruiken om zoveel mogelijk geld in hun zakken te steken", zei de vakbondsbestuurder.

Werkgelegenheid

FNV vreest de gevolgen voor de werkgelegenheid als ABN Amro wordt opgesplitst tussen RBS, Fortis en Banco Santander. "Het personeel kijkt ernaar en ziet zijn werk verdwijnen."

De vakbond zegt geen middel ongemoeid te zullen laten om de positie van de werknemers onder de aandacht te brengen. "We kunnen namens de werknemers procedures starten om hun belangen onder de aandacht te brengen", zei Polhout.