AMSTERDAM - ABN Amro mag de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America niet doorzetten. President Huub Willems van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam zette donderdag een streep door de voorgenomen transactie van 21 miljard dollar (ruim 15 miljard euro). De zaak was aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Bekijk video

"LaSalle vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van ABN Amro. De klachten van de VEB zijn terecht, dit had aan aandeelhouders moeten worden voorgelegd", aldus de president.

Volgens de rechter stelde de verkoop van LaSalle de aandeelhouders voor een voldongen feit. Hij noemde dat "onaanvaardbaar". Willems verbiedt het bestuur nu welke beslissing dan ook te nemen rondom LaSalle.

Groenink

De VEB verwacht dat topman Rijkman Groenink van ABN Amro binnen een etmaal wordt ontslagen door de raad van commissarissen van de bank. "De geloofwaardigheid van Groenink staat al een tijd ter discussie. Hij is niet de persoon om dit bedrijf te leiden", aldus VEB-voorman Peter Paul de Vries.

Martinez

De VEB ziet liever een ander binnen ABN Amro de verkoop van de bank leiden. "Maar ook niet Arthur Martinez", benadrukte De Vries. Martinez is de voorzitter van de raad van commissarissen bij ABN Amro. Hij speelde een belangrijke rol bij de fusiebesprekingen met Barclays.

ABN Amro wilde niet reageren op de uitspraak. Een woordvoerder zei dat de bank een reactie voorbereidt.

Barclays

Door het vonnis komt de voorgenomen overname van ABN Amro door het Britse Barclays op losse schroeven te staan. De verkoop van dochter LaSalle maakt daarvan onderdeel uit. Deze verkoop moet nu eerst worden voorgelegd aan de aandeelhouders, bepaalde de rechter. Barclays wil volgens de huidige beurskoersen ruim 63 miljard euro in aandelen betalen voor de Nederlandse bank.

Gifpil

Het vonnis is een opsteker voor het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander, dat ook belangstelling heeft voor ABN Amro.

De VEB had de verkoop van LaSalle aangevochten omdat ze in de plotselinge verkoop van LaSalle aan Bank of America een gifpil zag die ABN minder aantrekkelijk maakte voor het bankenconsortium. Het verweer van ABN Amro dat de belangstelling van de drie "vaag" was, verwees Willems in zijn vonnis naar de prullenbak.

Schadevergoeding

ABN Amro heeft volgens Willems gesteld dat als de verkoop van LaSalle niet doorgaat, Bank of America een schadevergoeding van 1 miljard euro of meer van ABN Amro kan eisen. Eerder sprak ABN Amro nog over een schadevergoeding van 200 miljoen dollar als de verkoop van LaSalle aan Bank of America zou afketsen.

De koers van ABN Amro ging direct na de uitspraak van de Ondernemingskamer omhoog en sloot met een winst van 1,9 procent op 36,60 euro. In Londen steeg de koers van Barclays met 3 procent.