AMSTERDAM - De banken ABN Amro en Goldman Sachs hebben onrechtmatig gehandeld tegenover beleggers bij de beursgang van het internetbedrijf World Online. Tot deze conclusie komt het gerechtshof in Amsterdam in een hoger beroep dat door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is aangespannen.

De uitspraak maakt voor beleggers de weg vrij voor een schadevergoeding. Volgens de VEB hebben beleggers 3 miljard euro schade geleden bij het beursdebacle van World Online zeven jaar geleden.

Het internetbedrijf ging in maart 2000 naar de beurs. De beurskoers stortte in nadat was gebleken dat oprichter Nina Brink haar aandelen al voor de beursgang had verkocht.

Verwijten

Het gerechtshof verwijt in zijn uitspraak van donderdag de banken onder meer dat sommige informatie in het prospectus niet klopte. Het gaat hier om een document dat bedrijven moeten publiceren voorafgaand aan een beursgang. Hierin staat alle informatie die betrekking heeft op de activiteiten van de beursnieuweling.

Ook heeft World Online in een aantal persberichten een te optimistisch beeld geschapen van de waarde van de onderneming. ABN Amro en Goldman Sachs hebben tegen dit alles onvoldoende opgetreden, aldus het gerechtshof.

De VEB verwacht dat beleggers minimaal honderden miljoenen euro's aan schadevergoeding zullen eisen. VEB-directeur Peter Paul de Vries zei "dolblij" te zijn met de uitspraak.

"Dit proces heeft meer dan zes jaar geduurd. Het gaat hier om een van de grootste beursschandalen in ons land."

Tiscali

Beleggers moeten hun schade verhalen bij Tiscali, dat in het najaar van 2000 World Online overnam. De Italiaanse internetaanbieder heeft daar in het verleden geld voor gereserveerd.

VEB-directeur De Vries acht het mogelijk dat Tiscali en World Online Nina Brink gaan aanspreken op haar rol. Volgens het gerechtshof heeft de topvrouw onduidelijkheid geschapen over haar aandelenbezit van World Online ten tijde van de beursgang.

De uitspraak komt voor ABN Amro op een opmerkelijk moment. Later op de dag beslist de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam of de bank de verkoop van het Amerikaanse onderdeel LaSalle mag doorzetten.

Ook hier is de VEB de partij die de bank voor de rechter heeft gesleept. ABN Amro was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.