AMSTERDAM - Het supermarktconcern Ahold bleef donderdag tijdens zijn vergadering van aandeelhouders vaag over het vertrek van bestuursvoorzitter Anders Moberg. De Zweed kondigde vorige week aan per 1 juli op te stappen.

Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen, René Dahan, was het gewoon tijd voor nieuw leiderschap. "Zijn vertrek heeft niets te maken met een verschil van inzicht over het beleid. Wij blijven bij onze strategie."

"Er zijn geen slechte gevoelens tussen mij en de raad van commissarissen", verduidelijkte Moberg zelf. "Ik heb gedaan wat ik moest doen. Ik heb spannende en uitdagende jaren achter de rug. Het doel was om Ahold te redden. Dat is gelukt."

Bonus

Moberg krijgt een jaarsalaris mee, plus een jaar bonus. Verder worden andere kosten vergoed. Om hoeveel geld het gaat, wilde Dahan niet zeggen. "Dat ziet u volgend jaar in het jaarverslag", zei hij.

"In het contract van Moberg staat een clausule dat we moeten zoeken naar een regeling als wij het contract niet verlengen. Daar zijn we uitgekomen. We hebben ook afgesproken dat Moberg de komende twee jaar niet voor een concurrent van Ahold gaat werken."

Onduidelijk

Moberg wordt voorlopig vervangen door financieel directeur John Rishton. Het is onduidelijk of er een nieuw lid in de raad van bestuur wordt benoemd. "Wij voelen ons goed bij de huidige raad van bestuur", stelde Dahan. "Het is ook goed voor de onderneming. We nemen alle tijd om een beslissing te nemen."

Speculaties

Het voorlopig niet vervullen van de functie in de raad van bestuur voedt speculaties over een mogelijk samengaan van Ahold met het Belgische Delhaize. Hoewel gesprekken tussen beide bedrijven eerder op niets uitliepen, vinden diverse partijen dat de activiteiten van de twee goed op elkaar aansluiten. Zo is Ahold in de Verenigde Staten sterk vertegenwoordigd in het noordoosten en Delhaize in het zuidoosten.